ONURSAL BAŞKAN


DERYA YÜKSEL


Zaten bildiğinizi düşünerek hatırlatmak isterim ki Hitit uygarlığının başkentliğini yapmış Çorum ilimizde Cumhuriyet değerlerimiz adına, kadınlar adına övünerek söylediğimiz tarihi bir gerçek var: Hitit imparatorluğunun en güçlü krallarından III. Hattuşili'nin eşi (kraliçe) Puduhepa’nın, tarihte iki büyük devlet arasında yapılan ilk yazılı barış anlaşması olarak geçen Kadeş Barış Antlaşması’nın altında mührü bulunmaktadır.


Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşımızda binlerce evladını şehit veren Çorum kadınlarının katkısı ile Cumhuriyetimiz kurulmuştur. 


Bu Anadolu coğrafyamız içinde ilimiz Çorum dün de bu gün de kadınlarının özverisi, çabası ve üretkenliği ile adından söz ettiren bir il durumundadır.


Bilim insanlarının değerlendirmelerine bakılırsa kadınlar dünya genelinde işlerin yüzde 66’sını, gıda üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiriyor, ancak gelirin yüzde 10’unu elde edebiliyor ve gayrimenkullerin sadece yüzde birine sahip bulunuyor. Çorum’da kadınlarımızın daha iyi durumda olduğunu düşünüyoruz doğrusu. Ancak bu yeterli gelmedi bize. Deneyimli, birikimli kadınlar olarak üretim, pazarlama, ticaret vb. konularda illaki boşlukların ve tabi fırsatların bulunduğunu, gücümüzü ve niteliklerimizi birleştirirsek bir çok kadınımıza ailesiyle birlikte pek çok kazanımlar katabileceğimizi velhasıl  Çorum’u ilçe ilçe, köy köy, ova yayla tanıdıkça kadınlarımızın çok daha iyi durumda olabileceklerini gördük ve harekete geçtik. Ne yaptık: Hep birlikte başaracağımıza içtenlikle inanarak Kooperatifimizi kurduk. Yani kooperatif ortakları olarak daha önceden deneyimlediğimiz çalışmaları tek başımıza yapmak yerine diğer kadınlarla birlikte yapmaya, ekonomik fayda yanında sosyal fayda yaratmaya yöneldik. Kırsal ve kentsel alanlardaki üreten kadınlarımızın çoğunlukla el emeğine dayalı ürünlerini pazarlama ve değerlendirme, sosyal ve ekonomik getiriler, en önemlisi dayanışma ekonomisi potansiyeli taşıması bakımından önemli bir örgütlenme modeli olarak kooperatifi kurmayı düşündük. Hem biliyoruz ki hükümetin, yerel yönetimlerin, kalkınma ajanslarının, hatta özel sektörün ilgi alanındayız.


Aslına bakarsanız kadınlarımızın çok yaygın olarak evde gerçekleştirdikleri faaliyetleri kooperatifimiz bünyesine aktarmak gibi bir ekonomik nedenden yola çıkmış olsak da kadınların sorunlarını çözmek, kadınlara iş sağlamak, kadınları sosyal açıdan güçlendirmek ve kadınların ortak sorunlarına çözüm bulmak asıl nedenlerimiz arasında yer alıyor. Kadınların toplum içindeki konumun yükseltilmesi hem Anayasamızın belirttiği en önemli insan haklarından birini sağlamak anlamına geliyor hem de sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmanın da olmazsa olmazını teşkil ediyor. 


Yüce Atatürk’ümüzün “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır” sözüne uygun olarak gelin birlikte çalışmaya ve başarmaya devam edelim.